Radonmåling for bedrifter – Sikre arbeidsmiljøet med presis sensorteknologi

Radon er en usynlig og luktfri gass som kan være helseskadelig hvis nivåene blir for høye. Etter røyking er radon den største årsaken til lungekreft, og derfor er det viktig å utføre en radomåling for å sikre et trygt inneklima. Gassen kan sive opp fra berggrunnen og samle seg i bygninger.

Radonmåling og redusering av radonverdier er lovpålagt for arbeidsgivere og eiere av utleiebygg.

«I arbeidsmiljø hvor arbeidstakere kan bli eksponert for radon, skal arbeidsgiver sikre at arbeidstakerne er vernet mot radoneksponering. Arbeidsgiver må kartlegge og risikovurdere radonnivået, og eventuelt gjøre tiltak for å redusere eksponeringen» – Arbeidstilsynet

Hva er radonmåling?

Radonmåling handler om å kartlegge hvor høye radonnivåer som finnes i et bygg. Målingen gjennomføres med en radonmåler som registrerer radonkonsentrasjonen over tid. Med et kart for radonmåling kan vi identifisere områder med høy risiko og foreslå tiltak for å redusere nivåene.

Lovkrav for radonmåling i bedrifter og utleiebygg

  • Arbeidsmiljøloven (§ 4-4) krever at arbeidsgivere sørger for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Dette inkluderer kontroll av radonnivåer.
  • Strålevernforskriften stiller krav om at radonnivåer i arbeidslokaler ikke skal overstige 100 Bq/m³.
  • Eiere av utleieboliger er pålagt å utføre radonmålinger og iverksette tiltak dersom verdiene er for høye.
  • Fra høsten 2025 vil norske kommuner gjennomføre omfattende tilsyn for å sjekke radonnivåer i alle utleieboliger.

Hvorfor er radonmåling viktig?

Høye radonverdier kan over tid gi alvorlige helseproblemer. Langvarig eksponering øker risikoen for lungekreft, og derfor stilles det krav om radonmåling i Norge for boliger, skoler, barnehager og arbeidsplasser. Radon kan finnes over hele landet, men visse områder har høyere konsentrasjoner enn andre.

Vi tilbyr profesjonell radonmåling med avansert sensorteknologi som gir raske, presise og pålitelige resultater. Slik at du kan være trygg på at dine lokaler oppfyller kravene i regelverket.

Ofte stilte spørsmål.

$
$

Hva er radon og hvorfor er det så farlig?

Radon er en usynlig og luktfri radioaktiv gass som dannes naturlig når uran brytes ned i berggrunn og jord. Gassen kan trenge inn i bygninger gjennom sprekker i grunnmuren, gulv og rørgjennomføringer – og samler seg spesielt i kjellere og førsteetasjer.

Radon er farlig fordi når vi puster inn radongass, kan de radioaktive partiklene skade lungene våre. Over tid kan dette øke risikoen for å utvikle lungekreft. Faktisk er radon den nest vanligste årsaken til lungekreft etter røyking

$
$

Hvem har ansvar for å utføre radonmåling i næringsbygg og utleieboliger?

Det er arbeidsgiverens ansvar å sørge for at arbeidsmiljøet er trygt, og det inkluderer radonmåling. For utleieboliger er det eier eller utleier som er forpliktet til å utføre målingen. I begge tilfeller må tiltak iverksettes dersom nivåene overstiger 100 Bq/m³, i tråd med Strålevernforskriften.

$
$

Hvor ofte må radonmåling gjennomføres?

Radonmåling bør gjennomføres:

  • Minst hvert 5. år i bygg hvor måling tidligere har vist lave verdier
  • Ved endringer i bygget, ventilasjon eller grunnforhold
  • Ved eierskifte eller endret bruk av lokalene

Målingen skal foregå i vinterhalvåret (fra oktober til april), og helst over en periode på minst 2 måneder for å gi pålitelige resultater.

$
$

Hvordan foregår en radonmåling i praksis?

Det er flere måter å måle radon på. Små radonmålere kan plasseres i aktuelle rom – som regel på arbeidsrom i byggets laveste etasje. Målerne registrerer radonnivåene kontinuerlig over en måleperiode. Etter endt måling sendes utstyret til et godkjent laboratorium for analyse. Mer morderne måte er å måle med sensorteknologi, der man også kan måle kontinuerlig hele året. Resultatene presenteres i en rapport med dokumenterte verdier og eventuelle anbefalinger om tiltak.

$
$

Hva skjer hvis radonnivået overstiger grenseverdien?

Hvis målingen viser radonverdier over 100 Bq/m³, kreves det tiltak. Dette kan for eksempel være:

  • Bedre ventilasjon i rom eller kjeller
  • Tetning av sprekker i grunnmur og gulv
  • Trykkreduserende tiltak som radonsug eller radonbrønn

Vi gir konkrete anbefalinger og kan også bistå med tiltak og oppfølging.